Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem i ryżemKapustę ugotować w wodzie, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście. Z każdego liścia usunąć nożem zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.
Farsz; Ryż ugotować w posolonej wodzie, a następnie dodać mięso mielone, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Na liście nakładać farsz i zwijać gołąbki.
Na dno dużego rondla wyłożyć najmniejsze liście z kapusty, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków.
Dusić gołąbki pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny.
Sos; Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać puszką pomidorów, 1 szklankę wody, przecier pomidorowy i zagotować. W razie potrzeby zagęścić sos mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią, papryką słodką, majerankiem. Zagotować i polewać gołąbki gorącym sosem.
anitoszka
smak i uczucie
Bardzo mi miło, że smakowało . Pozdrawiam :)