smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Gołąbki z mięsem i ryżem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczne smaczne gołąbki z mięsem i ryżem, podane z sosem pomidorowym. Idealna propozycja na obiad.

Gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki:

Gołąbki z mięsem i ryżem

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i ryżem

Kapustę ugotować w wodzie, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.  Z każdego liścia usunąć nożem zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. 

Farsz;  Ryż ugotować w posolonej wodzie, a następnie dodać mięso mielone, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, na złoty kolor po czym dodać do mięsa.  Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.  Na liście nakładać farsz i zwijać gołąbki. 

Na dno dużego rondla wyłożyć najmniejsze liście z kapusty, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków. 

Dusić gołąbki pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. 

Sos; Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać puszką pomidorów, 1 szklankę wody, przecier pomidorowy i zagotować.  W razie potrzeby zagęścić sos mąką ziemniaczaną,  rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią, papryką słodką, majerankiem. Zagotować i polewać gołąbki gorącym sosem.