BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Gołąbki mięsno - warzywne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Polecam smaczne gołąbki z mięsem mielonym z indyka oraz warzywami. Gołąbki robi się szybko ale też szybko znikają z talerzy.

Gołąbki mięsno - warzywne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki mięsno - warzywne

 

  • Kapusta młoda biała 1 szt,
  • mięso mielone indycze około 600 g,
  • ryż 250 g,
  • cebula 2 szt,
  • marchewka 2 szt,
  • seler 1/4 szt,
  • pieczarki około 200 g,
  • papryka żółta stożkowa 2 szt,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,
  • jajko 1 szt,

Sposób przygotowania:

Gołąbki mięsno - warzywne
Kapustę oczyścić z brzydkich liści, następnie wyciąć głąb, a w dziurę wlać łyżkę oleju rzepakowego lub innego.

Kapustę włożyć do dużego garnka zalać wrzątkiem i dusić około 15 minut. Kapustę wyciągnąć, pościągać z blanszowane liście i ponownie włożyć kapustę do wody i znowu to samo, aż do wyczerpania listków.

Liście kapusty przestudzić i poodcinać najgrubszy nerw.

Ryż ugotować w osolonej wodzie a - la dente, warzywa oczyścić pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć razem z obraną pokrojoną w kostkę cebulą. Do mięsa dodać ugotowany odsączony z wody ryż oraz podsmażone warzywa. Dodać poszatkowany koperek, jajko i doprawić do smaku przyprawami (jakie kto lubi według uznania). Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Liście kapusty porozkładać, na każdy liść nałożyć farsz, zwijać gołąbki.

Gołąbki poukładać w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do miekkości ( ja zapiekałam około 40 minut).

Gdyby gołąbki za mocno sie spiekały to nakryć folią aluminiową.
Gołąbki mięsno - warzywne
Gołąbki po zapieczeniu można podać domownikom