Sposób przygotowania:
Gołąbki mięsno - warzywne
Kapustę oczyścić z brzydkich liści, następnie wyciąć głąb, a w dziurę wlać łyżkę oleju rzepakowego lub innego.
Kapustę włożyć do dużego garnka zalać wrzątkiem i dusić około 15 minut. Kapustę wyciągnąć, pościągać z blanszowane liście i ponownie włożyć kapustę do wody i znowu to samo, aż do wyczerpania listków.
Liście kapusty przestudzić i poodcinać najgrubszy nerw.
Ryż ugotować w osolonej wodzie a - la dente, warzywa oczyścić pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć razem z obraną pokrojoną w kostkę cebulą. Do mięsa dodać ugotowany odsączony z wody ryż oraz podsmażone warzywa. Dodać poszatkowany koperek, jajko i doprawić do smaku przyprawami (jakie kto lubi według uznania). Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Liście kapusty porozkładać, na każdy liść nałożyć farsz, zwijać gołąbki.
Gołąbki poukładać w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do miekkości ( ja zapiekałam około 40 minut).
Gdyby gołąbki za mocno sie spiekały to nakryć folią aluminiową.
Kapustę włożyć do dużego garnka zalać wrzątkiem i dusić około 15 minut. Kapustę wyciągnąć, pościągać z blanszowane liście i ponownie włożyć kapustę do wody i znowu to samo, aż do wyczerpania listków.
Liście kapusty przestudzić i poodcinać najgrubszy nerw.
Ryż ugotować w osolonej wodzie a - la dente, warzywa oczyścić pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć razem z obraną pokrojoną w kostkę cebulą. Do mięsa dodać ugotowany odsączony z wody ryż oraz podsmażone warzywa. Dodać poszatkowany koperek, jajko i doprawić do smaku przyprawami (jakie kto lubi według uznania). Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Liście kapusty porozkładać, na każdy liść nałożyć farsz, zwijać gołąbki.
Gołąbki poukładać w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do miekkości ( ja zapiekałam około 40 minut).
Gdyby gołąbki za mocno sie spiekały to nakryć folią aluminiową.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)