SUPERPRZEPIS

Kurczak pod pierzynką w cieście francuskim

  • Ag.Zetka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kurczak pod pierzynką w cieście francuskim Więcej zdjęć (4)

Pierś z kurczaka z warzywami i serem to pyszne połączenie. Jeżeli do tego dodamy jeszcze ciasto francuskie, które smakowicie otula mięso i warzywa, otrzymujemy efektowne danie.

Składniki:

Kurczak pod pierzynką w cieście francuskim

 

  • 60-70 dag piersi z kurczaka
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 2 garście jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 150 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • ketchup
  • ulubione zioła
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kurczak pod pierzynką w cieście francuskim

Przygotowanie piersi z kurczaka

Kurczak pod pierzynką w cieście francuskim
Mięso z kurczaka oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem

Mięso z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałki, grubsze kawałki możemy lekko rozbić. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie farszu warzywnego

Kurczak pod pierzynką w cieście francuskim
Farsz warzywny z jarmużu z cebulką i czosnkiem oraz pomidorków

Jarmuż myjemy i osuszamy, usuwamy twarde łodyżki. Cebulkę siekamy drobno, to samo robimy z czosnkiem.

Na patelnie rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy jarmuż, podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem 10 minut. Studzimy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki lub te mniejsze - na połówki. Warzywa łączymy ze sobą.

Przygotowanie ciasta francuskiego

Kurczak pod pierzynką w cieście francuskim
Ciasto francuskie smarujemy ketchupem

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy je ketchupem.

Przygotowanie ciasta - c.d.

Kurczak pod pierzynką w cieście francuskim
... oraz posypujemy ziołami

Ciasto francuskie posmarowane ketchupem posypujemy ulubionymi ziołami - ja dałam mieszankę ziół do kuchni włoskiej.

Wyłożenie farszu

Kurczak pod pierzynką w cieście francuskim
Na ciasto francuskie wykładamy mięso i warzywa

Na środku ciasta wykładamy pierś z kurczaka, układając kawałki mięsa obok siebie. Na mięso wykładamy farsz warzywny.

Brzegi ciasta zostawiamy wolne - nacinamy je jak na zdjęciu.

Posypanie serem

Kurczak pod pierzynką w cieście francuskim
Mięso i warzywa posypujemy serową pierzynką

Ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy nim mięso i warzywa.

Zwijanie rolady

Kurczak pod pierzynką w cieście francuskim
Ciasto francuskie zwijamy

Farsz otulamy ciastem francuskim, sklejając ze sobą paseczki ciasta jak na zdjęciu:

Pieczenie

Kurczak pod pierzynką w cieście francuskim
Danie wkładamy do piekarnika

Naszą potrawę układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 40 minut.

Następnie danie wyjmujemy i kroimy na porcje. Smacznego!