Sposób przygotowania:
Kurczak pod pierzynką w cieście francuskimPrzygotowanie piersi z kurczaka
Mięso z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałki, grubsze kawałki możemy lekko rozbić. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu warzywnego
Jarmuż myjemy i osuszamy, usuwamy twarde łodyżki. Cebulkę siekamy drobno, to samo robimy z czosnkiem.
Na patelnie rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy jarmuż, podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem 10 minut. Studzimy.
Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki lub te mniejsze - na połówki. Warzywa łączymy ze sobą.
Przygotowanie ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy je ketchupem.
Przygotowanie ciasta - c.d.
Ciasto francuskie posmarowane ketchupem posypujemy ulubionymi ziołami - ja dałam mieszankę ziół do kuchni włoskiej.
Wyłożenie farszu
Na środku ciasta wykładamy pierś z kurczaka, układając kawałki mięsa obok siebie. Na mięso wykładamy farsz warzywny.
Brzegi ciasta zostawiamy wolne - nacinamy je jak na zdjęciu.
Posypanie serem
Ser żółty ścieramy na tarce, posypujemy nim mięso i warzywa.
Zwijanie rolady
Farsz otulamy ciastem francuskim, sklejając ze sobą paseczki ciasta jak na zdjęciu:
Pieczenie
Naszą potrawę układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 40 minut.
Następnie danie wyjmujemy i kroimy na porcje. Smacznego!