Sposób przygotowania:
SUNDAY ROAST - niedzielna pieczeń
Schab oczyściłam z tłuszczu i włożyłam na 0,5 godziny do marynaty, zrobionej z oleju, octy jabłkowego, soli, pieprzu, papryki słodkiej i ziół prowansalskich.
W tym czasie, obrałam ziemniaki, pietruszkę i marchew. Groszek odsączyłam z wody.
Mięso wrzuciłam na rozgrzany olej i najpierw obsmażyłam, a potem dusiłam przez około godzinę. (W oryginale Anglicy serwują cienkie plastry pieczeni wołowej, wieprzowej i indyczej).
Kiedy mięso dusiło się na małym ogniu, obgotowałam około 5 minut ziemniaki, pietruszkę i marchew w osolonej wodzie.
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do temp. 200 stopni i włożyłam do niego blaszkę z gęsim tłuszczem. Warzywa odsączyłam i włożyłam do mocno rozgrzanego tłuszczu.
Piekłam 20 minut, obróciłam ziemniaki i warzywa i piekłam kolejne 30 minut.
Pod koniec pieczenia włożyłam do piekarnika na niższy poziom małą blaszkę z yorkshire pudding - czymś w rodzaju delikatnych bułeczek zrobionych z ciasta naleśnikowego.
Dzisiaj użyłam gotowych, ale postaram się w najbliższym czasie opublikować oryginalny przepis.
Puddingi piekłam około 7 minut. Jeszcze przed końcem pieczenia zielony groszek włożyłam do miseczki, przykryłam folią przeźroczystą i podgrzałam 2 minuty w mikrofalówce.
Z tłuszczu od pieczenia mięsa zrobiłam sos pieczeniowy i... wszystko gotowe było w jednym czasie! na talerz położyłam ziemniaczki, pietruszkę i marchew z piekarnika, groszek, mięso. polałam sosem i położyłam na wierzch puddingi.
Smacznego!
W tym czasie, obrałam ziemniaki, pietruszkę i marchew. Groszek odsączyłam z wody.
Mięso wrzuciłam na rozgrzany olej i najpierw obsmażyłam, a potem dusiłam przez około godzinę. (W oryginale Anglicy serwują cienkie plastry pieczeni wołowej, wieprzowej i indyczej).
Kiedy mięso dusiło się na małym ogniu, obgotowałam około 5 minut ziemniaki, pietruszkę i marchew w osolonej wodzie.
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do temp. 200 stopni i włożyłam do niego blaszkę z gęsim tłuszczem. Warzywa odsączyłam i włożyłam do mocno rozgrzanego tłuszczu.
Piekłam 20 minut, obróciłam ziemniaki i warzywa i piekłam kolejne 30 minut.
Pod koniec pieczenia włożyłam do piekarnika na niższy poziom małą blaszkę z yorkshire pudding - czymś w rodzaju delikatnych bułeczek zrobionych z ciasta naleśnikowego.
Dzisiaj użyłam gotowych, ale postaram się w najbliższym czasie opublikować oryginalny przepis.
Puddingi piekłam około 7 minut. Jeszcze przed końcem pieczenia zielony groszek włożyłam do miseczki, przykryłam folią przeźroczystą i podgrzałam 2 minuty w mikrofalówce.
Z tłuszczu od pieczenia mięsa zrobiłam sos pieczeniowy i... wszystko gotowe było w jednym czasie! na talerz położyłam ziemniaczki, pietruszkę i marchew z piekarnika, groszek, mięso. polałam sosem i położyłam na wierzch puddingi.
Smacznego!