SUPERPRZEPIS

SUNDAY ROAST - niedzielna pieczeń

  • haniakson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
SUNDAY ROAST - niedzielna pieczeń Więcej zdjęć (6)

Sunday roast ze wszystkimi dodatkami serwowany jest w Anglii, tylko w niedzielę. Trudno o rezerwację w ten dzień w restauracjach, które serwują to danie, ponieważ Anglicy wybierają się tam całymi rodzinami. Dzisiaj zrobiłam to w mojej kuchni. Yummy!

Składniki:

SUNDAY ROAST - niedzielna pieczeń

 

  • 0,5 kilo schabu bez kości
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • 1 mala puszka zielonego groszku
  • 6 małych lub 2 duże mrożone yorkshire pudding
  • sól, olej do smażenia.
  • 1 duży słoik tłuszczu gęsiego
  • 1 łyżeczka maki do zaciągnięcia sosu

 

Sposób przygotowania:

SUNDAY ROAST - niedzielna pieczeń
Schab oczyściłam z tłuszczu i włożyłam na 0,5 godziny do marynaty, zrobionej z oleju, octy jabłkowego, soli, pieprzu, papryki słodkiej i ziół prowansalskich.

W tym czasie, obrałam ziemniaki, pietruszkę i marchew. Groszek odsączyłam z wody.

Mięso wrzuciłam na rozgrzany olej i najpierw obsmażyłam, a potem dusiłam przez około godzinę. (W oryginale Anglicy serwują cienkie plastry pieczeni wołowej, wieprzowej i indyczej).

Kiedy mięso dusiło się na małym ogniu, obgotowałam około 5 minut ziemniaki, pietruszkę i marchew w osolonej wodzie.

W tym czasie rozgrzałam piekarnik do temp. 200 stopni i włożyłam do niego blaszkę z gęsim tłuszczem. Warzywa odsączyłam i włożyłam do mocno rozgrzanego tłuszczu.

Piekłam 20 minut, obróciłam ziemniaki i warzywa i piekłam kolejne 30 minut.

Pod koniec pieczenia włożyłam do piekarnika na niższy poziom małą blaszkę z yorkshire pudding - czymś w rodzaju delikatnych bułeczek zrobionych z ciasta naleśnikowego.

Dzisiaj użyłam gotowych, ale postaram się w najbliższym czasie opublikować oryginalny przepis.

Puddingi piekłam około 7 minut. Jeszcze przed końcem pieczenia zielony groszek włożyłam do miseczki, przykryłam folią przeźroczystą i podgrzałam 2 minuty w mikrofalówce.

Z tłuszczu od pieczenia mięsa zrobiłam sos pieczeniowy i... wszystko gotowe było w jednym czasie! na talerz położyłam ziemniaczki, pietruszkę i marchew z piekarnika, groszek, mięso. polałam sosem i położyłam na wierzch puddingi.

Smacznego!
SUNDAY ROAST - niedzielna pieczeń
Najpierw marynujemy mięso i dusimy okolo 1 godziny.
SUNDAY ROAST - niedzielna pieczeń
Obrane. pokrojone i podgotowane wrzywa pieczemy w gęsim tłuszczu
SUNDAY ROAST - niedzielna pieczeń
Yorkshire puddings wkladamy do piekarnika na okolo 7 minut.
SUNDAY ROAST - niedzielna pieczeń
Upieczone mięso wyciamy, kroimy, a na tłuszczu od pieczenia robimy sos pieczeniowy.
SUNDAY ROAST - niedzielna pieczeń