jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Gołąbki na kilka sposobów

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tak przygotowane gołąbki można także podać z dowolnym sosem. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej.

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

 

  • Składniki na około 12-15 sztuk:
  • 1 główka kapusty,
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej,
  • 500 gram pieczarek,
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • ok 5 dag sera żółtego,
  • olej do smażenia,
  • łyżka suszonych grzybów,
  • 1 kostka rosołowa
  • Dodatkowo:
  • ok 200-250 gram wędzonego boczku,
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odrywając wierzchnie liście w miarę jak stają się miękkie. NADZIENIE: Suszone grzyby namaczamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie gotujemy je do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane miksujemy wraz z wodą w której się gotowały. Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane smażymy na oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowane i zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewamy do momentu jak płyn odparuje. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki: kaszę, grzyby i ser łączymy ze sobą. Otrzymane nadzienie doprawiamy do smaku. SKŁADANIE: Przygotowany farsz nakładamy na ugotowane liście. Zwijamy gołąbki. Na dnie naczynia do zapiekania układamy liście kapusty. W tak wyłożonym układamy koło siebie uformowane gołąbki. W około 2 szklankach wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Przygotowanym bulionem zalewamy gołąbki. Wierzch przykrywamy liści kapusty. Gołąbki pieczemy około 1 godziny w 180°C. Między czasie boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni. Gotowe gołąbki porcjujemy. Podajemy okraszane boczkiem. Dekorujemy natką pietruszki.
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Kasze, pieczarki i ser mieszamy ze sobą
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Ugotowane liście nadziewamy przygotowanym farszem
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Gołąbki podlewamy bulionem, a następnie Zapiekamy
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelnii