Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odrywając wierzchnie liście w miarę jak stają się miękkie. NADZIENIE: Suszone grzyby namaczamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie gotujemy je do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane miksujemy wraz z wodą w której się gotowały. Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane smażymy na oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowane i zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewamy do momentu jak płyn odparuje. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki: kaszę, grzyby i ser łączymy ze sobą. Otrzymane nadzienie doprawiamy do smaku. SKŁADANIE: Przygotowany farsz nakładamy na ugotowane liście. Zwijamy gołąbki. Na dnie naczynia do zapiekania układamy liście kapusty. W tak wyłożonym układamy koło siebie uformowane gołąbki. W około 2 szklankach wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Przygotowanym bulionem zalewamy gołąbki. Wierzch przykrywamy liści kapusty. Gołąbki pieczemy około 1 godziny w 180°C. Między czasie boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni. Gotowe gołąbki porcjujemy. Podajemy okraszane boczkiem. Dekorujemy natką pietruszki.
misia5