jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Gołąbki na kilka sposobów

Gołąbki z kaszanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Lubię tę propozycje gołąbków, zwłaszcza gdy nie mam za dużo czasu na przygotowanie obiadu. Farsz bez większego nakładu pracy jest już bowiem gotowy. Wystarczy ugotować kapustę i zwinąć gołąbki:).

Gołąbki z kaszanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszanką

 

  • Składniki na 8 sztuk:
  • główka kapusty ,
  • 600 gram kaszanki,
  • 1 duża cebula,
  • olej do smażenia,
  • pieprz do smaku,
  • 0,5 kostki rosołowej,
  • ¾ szklanki wody
  • Sos pieczarkowy:
  • ok 300 gram pieczarek,
  • olej do przysmażenia,
  • 2 łyżki śmietany do zabielenia,
  • łyżka mąki do zagęszczenia,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • papryka do smaku
  • Dodatkowo:
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszanką
Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Tak przygotowaną wkładamy do gorącej wody z lekkim dodatkiem soli. Parzymy ją do momentu jak wierzchnie liście staną się miękkie. W miarę jak miękną liście ściągamy je. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania odpowiedniej ilości potrzebnych liści (Na gołąbki potrzeba ok 8 liści. Dodatkowo potrzebujemy je do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego i do przykrycia wierzchu gołąbków przed pieczeniem). Następnie przygotowujemy nadzienie. Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy. Kaszankę przekładamy do miski. Dodajemy do niej zrumienioną cebulę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z liści kapusty ścinamy twarde nerwy lub rozgniatamy je tłuczkiem do kotletów. Na każdym liściu nakładamy po 2-3 łyżki farszu. Ciasno zawijamy gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Układamy na nich uformowane gołąbki. W około ¾ szklanki wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Wlewamy ją do gołąbków. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gołąbki zapiekamy około 40 minut w 180°C. Między czasie przygotowujemy sos pieczarkowy.SOS: Pieczarki myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w plasterki. Pokrojone grzyby przysmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku. Gdy staną się miękkie zalewamy je wodą. Całość gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę i śmietanę. Otrzymaną zawiesinę wlewamy do grzybów. Gotowy sos zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku. Przygotowane gołąbki porcjujemy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!!
Gołąbki z kaszanką
Przysmażona cebulę dodajemy do kaszanki.
Gołąbki z kaszanką
Farsz nakładamy na liście kapusty. Zwijamy gołąbki
Gołąbki z kaszanką
Zwinie te gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym
Gołąbki z kaszanką
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy i przysmażamy. Robimy sos.

Tagi:

sosy gołąbki