Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszanką
Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Tak przygotowaną wkładamy do gorącej wody z lekkim dodatkiem soli. Parzymy ją do momentu jak wierzchnie liście staną się miękkie. W miarę jak miękną liście ściągamy je. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania odpowiedniej ilości potrzebnych liści (Na gołąbki potrzeba ok 8 liści. Dodatkowo potrzebujemy je do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego i do przykrycia wierzchu gołąbków przed pieczeniem). Następnie przygotowujemy nadzienie. Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy. Kaszankę przekładamy do miski. Dodajemy do niej zrumienioną cebulę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z liści kapusty ścinamy twarde nerwy lub rozgniatamy je tłuczkiem do kotletów. Na każdym liściu nakładamy po 2-3 łyżki farszu. Ciasno zawijamy gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Układamy na nich uformowane gołąbki. W około ¾ szklanki wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Wlewamy ją do gołąbków. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gołąbki zapiekamy około 40 minut w 180°C. Między czasie przygotowujemy sos pieczarkowy.SOS: Pieczarki myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w plasterki. Pokrojone grzyby przysmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku. Gdy staną się miękkie zalewamy je wodą. Całość gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę i śmietanę. Otrzymaną zawiesinę wlewamy do grzybów. Gotowy sos zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku. Przygotowane gołąbki porcjujemy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!!
Czekoladka 2