Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Gołąbki z mięsem i pieczarkami 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbki to danie, które uwielbiają chyba wszyscy

Gołąbki z mięsem i pieczarkami 3 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z mięsem i pieczarkami 3

 

  • 1 większa kapusta
  • 500 dag ryżu długoziarnistego
  • 25-40 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 10-15 sztuk świeżych pieczarek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej
  • sól, pieprz, kostka rosołowa
  • 1 łyżka masła
  • sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i pieczarkami 3
Liście kapusty zmiękczyć, aby można je było łatwo zwinąć. Ryż ugotować miękko w wodzie z dodatkiem kostki i przyprawy warzywnej. Połączyć z przesmażonym na patelni mięsem. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, po czym krótko przesmażyć na łyżce masła. Dodać je do mięsa z ryżem. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz wsypać łyżkę szczypiorku. Wyrobić gładki farsz. Na każdy wcześniej zmiękczony liść nakładać farsz, (tyle w zależności od wielkości liścia). Zawinięte gołąbki układać ciasno w garnku, zalać niewielką ilością wody, aby przykrywała gołąbki. Gotować na małym ogniu ok.45 minut do miękkości. Przygotować sos wg. instrukcji na opakowaniu. Gotowe porcje gołąbków wykładać na talerze i polać sosem pomidorowym. Każdą porcję posypać resztą szczypiorku. P.S. Gołąbki po wyjęciu z wody, można podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i wtedy polać sosem. Smacznego!!
Gołąbki z mięsem i pieczarkami 3
Liście kapusty należy zmiękczyć, aby pózniej można było je łatwiej zwinąć
Gołąbki z mięsem i pieczarkami 3
Napełnione farszem gołąbki należy ciasno ułożyć w garnku