Danie, które w Europie Środkowej oraz Wschodniej, znane jest wszystkim. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna potrawa, w niektórych rejonach Polski również serwowana na wigilijnym stole.
A co to są gołąbki? Gołąbki to nic innego jak odpowiednio doprawione mielone mięso z ryżem owinięte w liściach kapusty.

Oczywiście w kuchni polskiej gołąbki najczęściej podawane są w towarzystwie sosu pomidorowego lub białego, a farsz jest tworzony na bazie rozmaitego mięsa z ryżem, kaszą gryczaną czy jęczmienną, ziemniakami.

Ponadto, gołąbki oprócz podstawowego nadzienia mięsnego możemy wkładać grzyby czy warzywa w celu wzbogacenia potrawy. Gołąbki mogą zawierać jedynie farsz jarski.

To danie może być owinięte w liście kapusty zwyczajnej, kapusty pekińskiej czy liście winogron. Na naszym portalu znajdziecie również receptury w wersji bez zawijania czy leniwej.

Wszystkich miłośników gołąbków oraz osoby bez pomysłu na obiad zachęcamy do skorzystania z naszego portalu gotujmy.pl

To właśnie w dziel gołąbki odnajdziecie swój idealny przepis na to danie. Wystarczy wejść i zainspirować się kulinarnie najlepszą, sprawdzoną i pyszną kolekcją przepisów na gołąbki. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Gołąbki z kaszą jaglaną

Gołąbki z kaszą jaglaną

Kasza jaglana zawiera więcej białka i mniej węglowodanów niż ryż. Potrzeba niewiele czasu do uparowania jej w garnku lub parowarze. Można jej użyć w wielu daniach, np. zrobić gołąbki z kaszą jaglaną. Będzie się dobrze komponowała zarówno z mielonym mięsem, jak i farszem wegetariańskim, np. z soczewicy, fasoli, papryki, pieczarek czy soi. Farsz zawija się w sparzone i rozbite liście białej kapusty, karbowanej kapusty włoskiej lub najbardziej miękkiej kapusty pekińskiej, a następnie piecze lub dusi.

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Biała kapusta może być bazą wielu dań. Młoda kapusta jest bardziej miękka i krucha niż kapusta, która została ścięta jakiś czas temu i którą kupujemy w jesieni czy zimie. Decydując się na gołąbki, będzie nam łatwiej zawinąć farsz mięsno-ryżowy lub warzywny czy wegetariański w liście z młodej kapusty. Będą one łatwiejsze w przygotowaniu, gdyż wymagają tylko krótkiego sparzenia i łatwiej będzie rozbić ich najgrubsze części.

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Można zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej zamiast tradycyjnych – z białej kapusty. Jej liście są delikatniejsze i bardziej miękkie. Dzięki takiemu wyborowi duszenie lub pieczenie w naczyniu żaroodpornym będzie krótsze. Łatwiej będzie również zawijać farsz tradycyjny (z mięsa mielonego i ryżu) lub wegetariański (z warzyw połączonych z ryżem lub kaszą) i formować gołąbki. Kapusta pekińska zawiera dużo witaminy A i C, oraz wapnia i magnezu.

Gołąbki z kapusty włoskiej

Gołąbki z kapusty włoskiej

Gołąbki z kapusty włoskiej są alternatywą dla gołąbków z białej kapusty. Kapusta włoska jest bardziej miękka, co ułatwia zawijanie farszu ryżowo-mięsnego lub wegetariańskiego, a następnie ich duszenie. Jej karbowane liście nadają gołąbkom ciekawą fakturę. Kapusta włoska jest źródłem witaminy A i C oraz wapnia i magnezu. Zawiera dwa razy więcej białka niż biała kapusta. Gołąbki są najczęściej podawane z sosem pomidorowym.

Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki to farsz zawijany w sparzone i rozbite liście kapusty. Tak przygotowane roladki są następnie pieczone w naczyniu żaroodpornym lub duszone. Najczęściej są podawane z sosem pomidorowym. Tradycyjny farsz powstaje na bazie ryżu i mielonego mięsa. Można jednak eksperymentować i zrobić gołąbki wegetariańskie. Zamiast mięsa użyć fasoli, soczewicy, soi, grzybów, papryki czy cebuli. Również ryż można zamienić, np. na kaszę jęczmienną, jaglaną albo gryczaną.

Kuchnia polska

Kuchnia polska

Potrawy kuchni polskiej, chociaż uchodzą za treściwe i niezdrowe, kuszą swym bogatym repertuarem smaków. Nasze rodzime potrawy zachwycają osoby, nawet o najbardziej wyrafinowanych kubkach smakowych i gustach kulinarnych. Nikt nie oprze się delikatnym pierogom z serem czy sytym kotletom schabowym z ziemniakami i kiszoną kapustą. Wspólnym mianownikiem, zróżnicowanej regionalnie, kuchni polskiej są dania, wywodzące się z dawnej tradycji szlacheckiej.

Kapusta biała

Kapusta biała

Kapustę białą przyrządza się m.in. w wersji słodkiej z koperkiem. Pyszny i sycącym dodatkiem do obiadu jest kapusta na gęsto z dodatkiem śmietany, boczku lub kiełbasy. Schłodzone warzywo uduszone z cebulą i czosnkiem to aromatyczny składnik dań obiadowych. Kapustę najlepiej doprawić kminkiem, bazylią, majerankiem oraz przyprawami dodawanymi do większości potraw, czyli solą i pieprzem.

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to alternatywa tej znanej i lubianej potrawy. W ten sposób przygotujemy ją szybciej i prościej. Nazywane gołąbkami inaczej, czy oszukanymi gołąbkami zdobyły serca domowych kucharek i kucharzy. Do ich przygotowania wykorzystujemy podobnie jak w tradycyjnych- mięsa mielonego, ryżu, przypraw, kapusty, która tutaj jednak jest posiekana i dodatkowo jajek. Wszystkie składniki mieszamy, formujemy z nich kotlety, lekko obsmażamy, a następnie dusimy na przykład w sosie pomidorowym.

Gołąbki z kapusty

Gołąbki z kapusty

Gołąbki z kapusty to tradycyjne danie, bardzo powszechne w naszych kuchniach. Do ich przygotowania potrzebujemy liści kapusty, mięsa mielonego, ugotowanego ryżu i przypraw. Dusimy je lub pieczemy, podajemy z sosem pomidorowym lub na przykład pieczarkowym. Możemy przygotować gołąbki z kiszonej, czerwonej, pekińskiej, włoskiej, czy młodej kapusty.

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym to tradycyjne danie, które często pojawia się na naszych stołach. Jest to pyszna i sycąca potrawa, która świetnie sprawdzi się jako obiad. Sos pomidorowy i gołąbki bardzo do siebie pasują. Smakują one świetnie w towarzystwie kromki świeżego chleba jak także z tłuczonymi ziemniakami. Możemy przygotować gołąbki zapiekane lub duszone w sosie pomidorowym.

Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami to danie mniej znane niż ich odpowiednik z mięsem i ryżem. Jednak polecamy ich przygotowanie tak dla odmiany. Przygotowane bez dodatku tłuszczu zwierzęcego będą wegańskimi gołąbkami odpowiadającymi osobom pozostającym na tej właśnie diecie. Oczywiście możemy przygotować tez gołąbki z innymi warzywami.

Gołąbki z ryżem

Gołąbki z ryżem

Gołąbki z ryżem to danie często podawane na sycący obiad. Przygotowujemy je na co dzień i od święta, są one pyszne i wyglądają ciekawie na talerzu. Możemy przygotować je z różnymi dodatkami i sosami. Świetnie smakują gołąbki z ryżem i mięsem, czy wegetariańskie na przykład z pieczarkami. Wspaniale smakują z sosem pomidorowym, grzybowym, a nawet śmietanowym.

Znaleźliśmy 812 przepisów w kategorii Gołąbki