Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Gorąca czekolada z dodatkiem migdałów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gorąca czekolada to napój, który nie dość, że rozgrzewa to jeszcze pozwala łączyć się z ulubionymi dodatkami. Jednym z nich jest właśnie migdał. Czekolada poprzez dodatek nabiera przyjemnego orientalnego zapachu i smaku. Polecam.

Gorąca czekolada z dodatkiem migdałów

Składniki:

Gorąca czekolada z dodatkiem migdałów

 

  • 300 ml mleka
  • 100 g czekolady deserowej
  • 30 g miodu
  • 30 g cukru
  • 30 ml likieru migdałowego
  • 20 g zmielonych migdałów

Sposób przygotowania:

Gorąca czekolada z dodatkiem migdałów
Migdały mielimy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Mleko zagotowujemy z miodem i cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Ponownie zagotowujemy.

Zdejmujemy z ognia. Chwilę studzimy.

Czekoladę przelewamy do kubka. Dodajemy likier migdałowy.

Zdobimy pokruszonymi migdałami.