Sposób przygotowania:
Chleb zakwasowy z dynią
W dużej misce połączyć zakwas żytni z chłodną woda, solą i zmiksowaną na grysik dynią (razem ze skórką). Po wymieszaniu dosypać mąkę pszenną pełnoziarnistą z otrębami oraz białą mąkę pszenną. Dodać łyżkę łupin babki płesznik oraz odrobinę świeżych drożdży, jeśli zakwas jest młody.
Ciasto wymieszać mikserem i nakryć. Odstawić na kilka godzin (u mnie 4:30) do wyrośnięcia. Przemieszać, przełożyć do keksówki nasmarowanej smalcem i posypanej otrębami.
Foremkę włożyć do worka foliowego i odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie do górnej krawędzi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C (dolną i górna grzałka) na 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć bochenek na kratkę i dopiekać na termoobiegu przez 15-20 minut. Wystudzić na kratce.
Ciasto wymieszać mikserem i nakryć. Odstawić na kilka godzin (u mnie 4:30) do wyrośnięcia. Przemieszać, przełożyć do keksówki nasmarowanej smalcem i posypanej otrębami.
Foremkę włożyć do worka foliowego i odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie do górnej krawędzi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C (dolną i górna grzałka) na 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć bochenek na kratkę i dopiekać na termoobiegu przez 15-20 minut. Wystudzić na kratce.