Sposób przygotowania:
Gotowana wołowina z ziemniakami i koprem
Cebulę obrać opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Seler umyć, osuszyć i pokroić w drobne kawałki. Marchewkę oskrobać, umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć,pokroić w średnie kawałki i ugotować na półtwardo. Koperek umyć, wstrząsnąć, osuszyć i drobno posiekać. Piekarnik nagrzać do 140stopni. Na tacy lub stolnicy wymieszać 2łyżki mąki z solą i pieprzem. W tej mieszance obtoczyć mięso. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso z każdej strony na brązowo, przełożyć na talerz. Do naczynia dołożyć połowę masła, rozpuścić, wrzucić cebulę, seler, marchewkę, nasiona kopru, oregano. Wszystko wymieszać i smażyć 5 minut. Do żaroodpornego naczynia włożyć mięso i sos, który z niego wyciekł. Wlać wino i bulion. Doprowadzić wszystko do wrzenia, przykryć i wstawić do piekarnika na 3 godziny. Mięso obracać co 30minut. Po 2 godzinach do mięsa dodać ziemniaki. Gdy mięso będzie gotowe, przełożyć je wraz z warzywami na pólmisek. Sos przecedzić i wlać go z powrotem do naczynia. Pozostałe masło wymieszać z mąką na gładką pastę. Zagotować sos z mięsa i dodawać pastę cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać mięso i warzywa sosem, posypać obficie koprem i podawać.