Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Gotowane omułki z masłem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Omułki przygotowane z masłem i czosnkiem, to aromatyczna potrawa, którą możemy serwować z chrupiąca bagietką.

Gotowane omułki z masłem i czosnkiem

Składniki:

Gotowane omułki z masłem i czosnkiem

 

  • 120g słonego masła
  • 6 dużych ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 duża papryczka chili, posiekana
  • szklanka wytrawnego, białego wina
  • skórka i sok z jednej, dojrzałej cytryny
  • 2 kg omułków(muli)
  • Sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • pół kubka posiekanej pietruszki
  • gałązka rozmarynu, posiekana

Sposób przygotowania:

Gotowane omułki z masłem i czosnkiem
1.Do dużego rondla wrzuć masło, czosnek, startą skórkę z cytryny i rozmaryn. Podgrzej aż masło się rozpuści i poczujesz aromat czosnku. Dodaj połowę pietruszki, papryczkę chili oraz omułki i zamieszaj.

2.Dodaj sok z cytryny, wino, przykryj pokrywką i zagotuj. Gotuj przez parę minut aż muszle się otworzą. Dodaj resztę pietruszki, szczyptę soli i trochę oliwy z oliwek.

3.Zdejmij z ognia. Muszle, które się nie otworzyły wyrzuć. Przerzuć omułki do dużej miski i serwuj z chrupiącym pieczywem ( najlepiej bagietką).