Sposób przygotowania:
Gotowane omułki z masłem i czosnkiem
1.Do dużego rondla wrzuć masło, czosnek, startą skórkę z cytryny i rozmaryn. Podgrzej aż masło się rozpuści i poczujesz aromat czosnku. Dodaj połowę pietruszki, papryczkę chili oraz omułki i zamieszaj.
2.Dodaj sok z cytryny, wino, przykryj pokrywką i zagotuj. Gotuj przez parę minut aż muszle się otworzą. Dodaj resztę pietruszki, szczyptę soli i trochę oliwy z oliwek.
3.Zdejmij z ognia. Muszle, które się nie otworzyły wyrzuć. Przerzuć omułki do dużej miski i serwuj z chrupiącym pieczywem ( najlepiej bagietką).
2.Dodaj sok z cytryny, wino, przykryj pokrywką i zagotuj. Gotuj przez parę minut aż muszle się otworzą. Dodaj resztę pietruszki, szczyptę soli i trochę oliwy z oliwek.
3.Zdejmij z ognia. Muszle, które się nie otworzyły wyrzuć. Przerzuć omułki do dużej miski i serwuj z chrupiącym pieczywem ( najlepiej bagietką).