SUPERPRZEPIS

Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczki

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczki Więcej zdjęć (3)

Szwedzkie bułeczki cynamonowe, które dodatkowo wzbogaciłam orzechami włoskimi, będą pysznym deserem na chłodne jesienne wieczory.

Składniki:

Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczki

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczki

Etap 1:

Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczki
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać.

Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, wlać aktywne drożdże, roztopione i ostudzone masło, jajko, resztę cukru i sól.

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Nadzienie:

Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczki
Ciasto rozwałkować, posmarować masą cynamonową.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, a na jego powierzchni rozsmarować masę cynamonową.

Całą powierzchnię posypać równomiernie połową posiekanych orzechów.

Etap 3:

Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczki
Ciasto zwinąć w rulon i pokroić w krążki.

Zwinąć w rulon i pokroić w krążki.

Etap 4:

Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczki
Odstawić do wyrośnięcia, posmarować jajkiem, upiec.

Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układać bułeczki, odłożyć jeszcze w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut, aby podrosły.

Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać resztą orzechów. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 15 minut. Ostudzić.