Sposób przygotowania:
Kanelbullar, czyli cynamonowe bułeczkiEtap 1:
Drożdże zasypać łyżeczką cukru, wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać.
Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem, wlać aktywne drożdże, roztopione i ostudzone masło, jajko, resztę cukru i sól.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Nadzienie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, a na jego powierzchni rozsmarować masę cynamonową.
Całą powierzchnię posypać równomiernie połową posiekanych orzechów.
Etap 3:
Zwinąć w rulon i pokroić w krążki.
Etap 4:
Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układać bułeczki, odłożyć jeszcze w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut, aby podrosły.
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać resztą orzechów. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 15 minut. Ostudzić.
SylaUla
Jagodowa