Sposób przygotowania:
Żeberka w marynacie paprykowej Jamiego
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. W garnku gotujemy wodę wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem, obraną i pokrojoną na pół marchewką i cebulą. Do gotującej się wody wkładamy żeberka i gotujemy je 30 minut.
Żeberka wyjmujemy z garnka i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do plastikowego pojemnika lub miski wlewamy oliwę, dodajemy suszonego oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i wędzoną paprykę – wszystko starannie mieszamy aby utworzyło pastę. Wystudzone żeberka oprószamy solą i pieprzem a następnie smarujemy powstałą pastą.
Żeberka wkładamy do pojemnika i marynujemy je minimum 6 godzin a najlepiej całą noc. Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Po tym czasie folię ściągamy, dodajemy dymkę i pieczemy żeberka kolejne 10-15 minut, aż do ładnego zarumienienia.
Upieczone żeberka serwujemy wraz z podpieczoną dymką, smacznego.
Żeberka wyjmujemy z garnka i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do plastikowego pojemnika lub miski wlewamy oliwę, dodajemy suszonego oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i wędzoną paprykę – wszystko starannie mieszamy aby utworzyło pastę. Wystudzone żeberka oprószamy solą i pieprzem a następnie smarujemy powstałą pastą.
Żeberka wkładamy do pojemnika i marynujemy je minimum 6 godzin a najlepiej całą noc. Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Po tym czasie folię ściągamy, dodajemy dymkę i pieczemy żeberka kolejne 10-15 minut, aż do ładnego zarumienienia.
Upieczone żeberka serwujemy wraz z podpieczoną dymką, smacznego.
SylaUla
Jagodowa