Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1316]

Kurczak z pastą Tom Yum i makaronem ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 220
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, azjatycka potrwa w stylu tajskim. Charakterystyczne dodatki nadaję głębi smaku, a całość jest szybka w przygotowaniu.

Kurczak z pastą Tom Yum i makaronem ryżowym

Składniki:

Kurczak z pastą Tom Yum i makaronem ryżowym

 

  • 1 pierś z kurczaka (podwójna)
  • 150g makaronu ryżowego

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (płaska)
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej)

Dodatkowo:

  • 1 cebula duża
  • 100-150 ml wody
  • 2 łyżeczki pasty Tom Yum
  • 2 szczypty bazylii azjatyckiej
  • curry
  • sól pieprz

Ponadto:

  • olej do smażenia (polecam sezamowy lub kokosowy, ale może być dowolny)

Sposób przygotowania:

Kurczak z pastą Tom Yum i makaronem ryżowym

Marynowanie:

Kurczak z pastą Tom Yum i makaronem ryżowym
Kurczaka można pokroić w kostkę lub paseczki.

Kurczaka należy umyć i po osuszeniu pokroić w kostkę lub paseczki. Mięso przełożyć do miski i wymieszać z sosem sojowym oraz paprykami.

Całość przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki - minimum na 1 h (można na całą noc).

Makaron:

Kurczak z pastą Tom Yum i makaronem ryżowym
Makaron ryżowy można zastąpić pszennym lub ryżem.

Makaron należy ugotować wg przepisu z opakowania.

Całość:

Kurczak z pastą Tom Yum i makaronem ryżowym
Danie mozna doprawić na bardziej lub mniej ostre.

Cebulę należy pokroić w cienkie piórka i umieścić na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Smażyć dopóki cebula stanie się szklana. Następnie lekko ją posolić, podlać wodą i dusić do miękkości. Cały płyn powinien odparować.


Kolejno dodać kurczaka oraz pastę Tom Yum. Całość wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Danie doprawić do smaku (curry, bazylią, solą i pieprzem).


Na końcu wmieszać makaron. Potrawę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.