slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Gotowany sernik w pucharkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny gotowany sernik z borówką amerykańską. Podany w pucharkach z czapą ubitej śmietanki jest super deserem.

Gotowany sernik w pucharkach

Składniki:

Gotowany sernik w pucharkach

 

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 3 czubate łyżki oleju kokosowego
  • ½ szkl cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szkl mleka
  • 1 waniliowy budyń w proszku (na 750 ml mleka)
  • 1 szkl śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Gotowany sernik w pucharkach
Dzień wcześniej przekładamy oba jogurty na sitko wyłożone gazą ustawione na misce i odstawiamy do lodówki na całą noc aby odciekły. Na drugi dzień myjemy borówki i kilka odkładamy do ozdoby.

Do garnka wkładamy olej kokosowy, wsypujemy cukier i wstawiamy na gaz. Rozpuszczamy olej z cukrem. Dodajemy serek z jogurtów i mieszamy. Zagotowujemy.

W mleku rozpuszczamy budyń i wlewamy do masy serowej i ciągle mieszając zagotowujemy.

Gotujemy aż zgęstnieje-ciągle mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do przestudzenia.

Do chłodnej masy sernikowej wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym i układamy na masie sernikowej. Dekorujemy odłożonymi borówkami i wkładamy do lodówki.

Przechowujemy w lodówce.

Tagi:

deser