Sposób przygotowania:
Deser serowo - truskawkowy Eliprzygotowanie sera
Do misy miksera wyłożyć ser,dodać cukier waniliowy i razem zmiksować. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno
przygotowanie truskawek
Truskawki umyć i odłożyć 16 sztuk najładniejszych. Z reszty truskawek usunąć szypułki. Wrzucić truskawki do malaksera,dodać cukier i zmiksować.
przygotowanie masy
Do sera dodać zmiksowane truskawki i jeszcze razem miksować. Żelatynę zalać 100 ml wrzącej wody i mieszać aż się rozpuści. Żelatynę przestudzić. Do masy wlewać żelatynę małym strumieniem i cały czas miksować.
przygotowanie śmietany
200 ml chłodnej śmietany zmiksować razem z trzema łyżkami cukru pudru na sztywno.
przygotowanie deseru
Ubitą śmietanę dodać do masy i wymieszać. Gotową masę włożyć do pucharków i dodać po jednej dużej, pokrojonej truskawce. Pucharki włożyć do lodówki na dwie godziny, żeby schłodzić deser. Pozostałe 200 ml śmietany zmiksować z trzema łyżkami cukru pudru na sztywno. Ubitą śmietaną udekorować deser i ułożyć po jednej truskawce. Smacznego!
pietroocha