Sposób przygotowania:
Gowane karczochy z masłem pietruszkowym
Karczochy myjemy i ostrym nożem odcinamy łodygę, tak, żeby można je było postawić, następnie odcinamy z góry 1/3 wysokości i odrywamy zdrewniałe liście. Smarujemy cytryną przekrojoną na pół. W garnku gotujemy osoloną wodę, Wyciskamy do niej sok z cytryny, zostawiając odrobinę do masła. Wrzucamy do garnka również połówki cytryn. Jak woda zacznie się gotować, to ostrożnie przenosimy karczochy do wody, tak, żeby stały na dnie i były całkowicie zanurzone w wodzie. Gotujemy 30-40 minut na wolnym ogniu. Masło roztapiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Mieszamy i dodajemy odrobinę soku z cytryny i troszkę soli do smaku. Ciepłe karczochy podajemy z bagietką posmarowaną pietruszkowym masłem.