Sposób przygotowania:
Lasagne ze szparagami i karczochamiPrzygotowanie sosu beszamelowego
Przygotowanie sosu beszamelowego rozpoczynamy od rozpuszczenia masła w garnku na bardzo małym ogniu. Dodajemy mąkę, mieszając i ciągle trzymając na małym ogniu ok. 2 minut.
Na koniec nie przerywając mieszania dolewamy letnie mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowanie warzyw
Oczyszczone i umyte szparagi gotujemy na parze.
Usuwamy z karczochów zewnętrzne twarde liście, kroimy w podłużne kawałki. Karczochy podobnie jak szparagi gotujemy na parze.
Przygotowanie lasagne
Na dno prostokątnej formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki beszamelu, który dokładnie rozprowadzamy.
Układamy płaty makaronu, który przykrywamy kawałkami karczochów.
Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu i obsypujemy startym parmezanem.
Układamy kolejne płaty makaronu, na których układamy szparagi.
Szparagi polewamy 3-4 łyżkami beszamelu, po czym obsypujemy parmezanem.
W ten sposób układamy lasagne, aż do ukończenia składników.
Pieczenie lasagne
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Ostatni płat makaronu polewamy sosem pomidorowym i obsypujemy parmezanem.
Lasagne pieczemy ok. 25-30 minut.