grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Gravlax - marynowany łosoś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gravlax - marynowany łosoś, specjalność kuchni szwedzkiej. Łosoś marynowany w grubej soli, cukrze, pieprzu, aromatyzowany koperkiem i skórką z cytryny, podawany z salsą musztardowo-jogurtową. Idealna przystawka na wigilijny stół.

Gravlax - marynowany łosoś Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gravlax - marynowany łosoś

Łosoś

Salsa

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g musztardy
  • koperek

Sposób przygotowania:

Gravlax - marynowany łosoś

Przygotowanie marynaty

Gravlax - marynowany łosoś
Marynatę możemy również przygotować z dodatkiem skórki i soku z cytryny.

Przygotowanie łososia rozpoczynamy od rozgniecenia pieprzu w moździerzu.
W miseczce mieszamy cukier, sól i pieprz.
Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.

Przygotowanie łososia

Gravlax - marynowany łosoś
W czasie marynowana łosoś puszcza soki, dlatego naczynie powinno być dość głębokie.

Łososia dokładnie myjemy, osuszamy, oczyszczamy z łusek i ości.
Przygotowujemy głębokie naczynie, do którego wkładamy łososia skórą do dołu. Rybę nacieramy przygotowaną marynatą a wierzch obkładamy posiekanym koperkiem.
Naczynie przykrywamy folią spożywczą, obciążamy deseczką i dowolnym obciążnikiem. Łososia odstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny.

Przygotowanie salsy

Gravlax - marynowany łosoś
Rybę możemy udekorować skórką z cytryny i świeżym koperkiem.

Przygotowujemy salsę: mieszamy jogurt z musztardą i posiekanym koperkiem.
Zamarynowanego łososia oczyszczamy z soli, cukru i pieprzu.
Łososia kroimy w cienkie plasterki, podajemy z salsą.