Sposób przygotowania:
Gravlax - marynowany łosośPrzygotowanie marynaty
Przygotowanie łososia rozpoczynamy od rozgniecenia pieprzu w moździerzu.
W miseczce mieszamy cukier, sól i pieprz.
Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
Przygotowanie łososia
Łososia dokładnie myjemy, osuszamy, oczyszczamy z łusek i ości.
Przygotowujemy głębokie naczynie, do którego wkładamy łososia skórą do dołu. Rybę nacieramy przygotowaną marynatą a wierzch obkładamy posiekanym koperkiem.
Naczynie przykrywamy folią spożywczą, obciążamy deseczką i dowolnym obciążnikiem. Łososia odstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
Przygotowanie salsy
Przygotowujemy salsę: mieszamy jogurt z musztardą i posiekanym koperkiem.
Zamarynowanego łososia oczyszczamy z soli, cukru i pieprzu.
Łososia kroimy w cienkie plasterki, podajemy z salsą.