redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Marynowany łosoś z sosem z papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Marynowany w soku z cytryny łosoś ze świeżym ogórkiem oraz sosem z pieczonej papryki, podawany na grzankach.

Marynowany łosoś z sosem z papryki

Składniki:

Marynowany łosoś z sosem z papryki

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • 400 g świeżego łososia ze skórą
  • Sok i sparzona skórka z 1 cytryny
  • 2 obrane i posiekane szalotki
  • Kilka gałązek posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy gruboziarnistej
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 obrany, oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę ogórek
  • Sól, pieprz Cayenne do smaku
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
  • Sos
  • 2 upieczone czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Borges
  • Papryka słodka wędzona
  • kmin rzymski mielony
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Marynowany łosoś z sosem z papryki
Upieczone papryki obierz ze skóry i dokładnie zmiksuj blenderem z oliwą i przyprawami.



Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem łososia pokrój w kostkę a następnie zamarynuj w soku z cytryny, szalotce, koperku, musztardzie, czosnku oraz przyprawach. Odstaw do lodówki przynajmniej na 3 godziny, co jakiś czas mieszając.



Zamarynowaną rybę połącz ze świeżym ogórkiem i podawaj na grzankach z pieczywa pełnoziarnistego bądź z racuszkami z mąki gryczanej oraz przygotowanym wcześniej sosem z pieczonej papryki.



Przepisy, autorstwa Konrada Birka, pochodzą ze Zdrowych Warsztatów Kulinarnych organizowanych przez Bosch, Fit&Easy i Borges.