LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Grecka babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na smaczną babkę grecką.

Grecka babka

Składniki:

Grecka babka

 

  • Półtorej szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • migdały

Sposób przygotowania:

Grecka babka
Masło ucieramy na puch. W innym naczyniu z 3/4 szklanki cukru i żółtek ucieramy kogel mogel. Z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania piany z białek dodajemy resztę cukru i ubijać do momentu aż cukier się całkowicie w białku rozpuści. Puch z masła mieszamy razem z koglem moglem. Gdy masa będzie jednolita dodajemy na przemian mąkę i pianę z białek. nie przerywając mieszania dodajemy olejek waniliowy. Gdy ciasto jest jednolicie wymieszane Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy nie wyciągając z formy na około 5 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy na talerzyk i i obsypać utartą czekoladą i rozdrobnionymi migdałami. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 20 minut a po tym czasie przykrywamy ciasto pokrywą do tortów i zostawiamy do następnego dnia.