Sposób przygotowania:
Grecki Deser do Kawy z polskim akcentem
W rondelku rozpuścić masło klarowane. Posmarować nim za pomocą pędzelka blaszkę na muffinki.
Z plastra sera wykroić trójkąty do dekoracji. W szatkownicy posiekać orzechy i migdały w czekoladzie, łuskane migdały i wyłuskane dwa ziarna kardamonu.
Oddzielić podłużne kawałki ciasta i uformować je w kształcie koszyczków Ułożyć w natłuszczonej blaszce. Posmarować klarowanym masłem, wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na około 10 minut (trzeba je obserwować). Po wyciągnięciu z piekarnika do środka koszyczków nałożyć po ok. 2 łyżki zmielonej mieszanki. Na wierzchu masy ułozyć trójkąty sera naprzemiennie z żurawiną.
Do rondelka wlać wodę, zagotować, dodać cukier trzcinowy, gotować aby płyn się zredukował i zgęstniał, na koniec dodać nalewkę wiśniową i gotować aż syrop uzyska wymaganą przez nas gęstość.
Kiedy syrop jest gotowy, polać nim deser, odstawić do lekkiego zastygnięcia. Udekorować świeżymi listkami mięty.
Z plastra sera wykroić trójkąty do dekoracji. W szatkownicy posiekać orzechy i migdały w czekoladzie, łuskane migdały i wyłuskane dwa ziarna kardamonu.
Oddzielić podłużne kawałki ciasta i uformować je w kształcie koszyczków Ułożyć w natłuszczonej blaszce. Posmarować klarowanym masłem, wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na około 10 minut (trzeba je obserwować). Po wyciągnięciu z piekarnika do środka koszyczków nałożyć po ok. 2 łyżki zmielonej mieszanki. Na wierzchu masy ułozyć trójkąty sera naprzemiennie z żurawiną.
Do rondelka wlać wodę, zagotować, dodać cukier trzcinowy, gotować aby płyn się zredukował i zgęstniał, na koniec dodać nalewkę wiśniową i gotować aż syrop uzyska wymaganą przez nas gęstość.
Kiedy syrop jest gotowy, polać nim deser, odstawić do lekkiego zastygnięcia. Udekorować świeżymi listkami mięty.
elzbieta8960
cris
jaNina
Gratulacje :)