kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Greckie ciasto filo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól. Robimy zagłębienie, w które wlewamy oliwę i wodę.

Greckie ciasto filo

Składniki:

Greckie ciasto filo

 

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1-2 łyżeczki
  • woda lub mleko 0,75 szklanki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Greckie ciasto filo
Wyrabiamy 5 min, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godz., ale można i na noc. Wyjmujemy z lodówki na 30 min. przed wyrabianiem, dzielimy na 4 kule, które zawijamy w folię, bo to ciasto szybko wysycha. Rozwałkowujemy jak można najcieniej. Przed przygotowaniem konkretnego dania smaruje się płatki roztopionym dobrym masłem i przechowuje pod namiocikiem zrobionym z mokrej ściereczki. Ciasto można mrozić.

Tagi:

filo