Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gremolata wg Buni :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Doskonały dodatek do potraw rodem z kuchni włoskiej .

Gremolata wg Buni : Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gremolata wg Buni :

 

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku
  • otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
  • szczypta soli ( to mój wymysł - po prostu pasuje mi ta odrobina soli w smaku Gremolaty )

 

Sposób przygotowania:

Gremolata wg Buni :
Umyć natkę pietruszki , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać . Można sobie ułaqtwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut . Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie. Doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej - klasycznie podawana jes do giczy cielęcej ( Osso buco ) .Polecam do bruschetty, zapiekanek o włoskim posmaku , ryb gotowanych na parze , a także innych którym chce się nadać włoskiego smaczku - np pierogów .
Gremolata wg Buni :