Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Grill ,,pod pajączkiem ,, :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dlaczego pod pajączkiem ?- A bo mi się pajączek schował przed jesienią w pokoju i zjechał na nitce z żyrandola jak wnosiłam potrawę .

Grill ,,pod pajączkiem  ,,  :

Składniki:

Grill ,,pod pajączkiem ,, :

 

  • 1 mała podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 roztarte na miałko ząbki czosnku
  • 3 łyżki pokrojonych drobno listków mięty
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki curry
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka majonezu ( to akurat mój wymysł - przekonałam się , że dodanie majonezu do kotletów mielonych sprawia , że nie są suche ).
  • Przyprawa ,,Z czosnkiem i ziołami na grilla " Winiary

 

Sposób przygotowania:

Grill ,,pod pajączkiem ,, :
Zmiksować w malakserze czosnek i mięso .Wymieszać z jajkiem , miętą , natką pietruszki , majonezem i curry .Doprawić Przyprawą ,, Z czosnkiem i ziołami na grilla " i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Namoczyć patyczki do szaszłyków . Oblepiać masą mięsną patyczek na 1/3 długości tworząc wałeczek. Piec na grilu lub patelni grilowej obracając w trakcie pieczenia przez ok. 10 minut .
Podawać z sosami jogurtowymi , sałatami i pieczywem typu pita lub pieczonymi ziemniakami .
Mnie spodobał się sposób który gdzieś wypatrzyłam : kroję pomidory w kostkę , cebulkę w piórka i mieszam z kolorowymi sałatami . W pojemniku ( szklankach po jednej porcji- lub miskach całość )- wsypuję na dno trochę warzyw zmieszanych z sałatą , skrapiam olejem z sokiem z cytryny, posypuję odrobiną ,, Sosu sałatkowego czosnkowo- ziołowego "i w taki pojemnik wstawiam upieczone kofty .