Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Grillowana karkówka.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rzadko przygotowuję karkówkę w całości, ale w weekend jakoś mnie naszła ochota na takie mięsko i wyszło pysznie...

Grillowana karkówka. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowana karkówka.

 

  • 70-80 dag karkówki
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka.
Kolendrę i rozmaryn rozgniatamy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe przyprawy oraz musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą smarujemy umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem karkówkę. Mięso wkładamy na 5-6 godzin do lodówki. Po tym czasie pieczemy na grillu około 50- 60 minut- co kilka minut mięso przewracamy, aby się nam nie przypaliło. Można piec na grillu stołowym, jak i ogrodowym. Ja mniej więcej po 30 minutach nacięłam odrobinę mięso, aby łatwiej mi było kontrolować czas pieczenia, ale nie jest to konieczne.
Grillowana karkówka.
Kolendrę i rozmaryn rozgniatamy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe przyprawy oraz musztardę i olej, dokładnie mieszamy.
Grillowana karkówka.
Przygotowaną marynatą smarujemy umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem karkówkę. Mięso wkładamy na 5-6 godzin do lodówki.
Grillowana karkówka.
Po tym czasie pieczemy na grillu około 50- 60 minut- co kilka minut mięso przewracamy, aby się nam nie przypaliło.