Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grillowana karkówka z whisky i majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Klasyczna potrawa z grilla czyli karkówka marynowana w musztardzie, miodzie z dodatkiem whisky i świeżego majeranku zaskoczy swoim smakiem wszystkich fanów grillowania.

Grillowana karkówka z whisky i majerankiem

Składniki:

Grillowana karkówka z whisky i majerankiem

 

  • 1 kg karkówki
  • Sól, pieprz
  • Marynata:
  • ¼ szklanki whisky
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka miodu
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżki musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka z whisky i majerankiem
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki.

Z podanych składników przygotowujemy marynatę łącząc ze sobą na jednolitą pastę: whisky, oliwę, miód, posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli, musztardę i posiekany świeży majeranek.

Tak przygotowaną marynatą zalewamy karkówkę i marynujemy ją minimum 2 godziny.

Karkówkę wyjmujemy z marynaty, oprószamy ją solą i pieprzem i grillujemy po 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia.

Grillowaną karkówkę odstawiamy na 5 minut aby odpoczęła a potem serwujemy ją z ulubionymi dodatkami ;)