Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grillowana polędwiczka z pomidorami i grzankami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sezon grillowy rozpoczęty, zamiast królowej Karkówki pojawiła się delikatna, soczysta polędwiczka i to ona stała się hitem grilla, polecam :)

Grillowana polędwiczka z pomidorami i grzankami

Składniki:

Grillowana polędwiczka z pomidorami i grzankami

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • Marynata :
  • 1-2 papryczki chilli
  • 2 żabki czosnku
  • ½ marynowanej cytryny (ewentualnie sok i skórka z ½ świeżej cytryny )
  • Garść świeżych liści szałwii
  • 2 łyżki oliwy
  • Dodatkowo
  • 4 pomidory
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • Sól, pieprz
  • 1 bagietka
  • 100 gram masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Grillowana polędwiczka z pomidorami i grzankami
Przygotowujemy marynatę- papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, łączymy z pokrojoną marynowaną cytryną , poszarpanymi listkami szałwii i oliwą. Umytą i osuszoną polędwiczkę wkładamy do marynaty, dokładnie ją marynatą pokrywamy i odstawiamy na minimum 40 minut do zamarynowania. Masło czosnkowe – masło ucieramy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i odstawiamy. Umyte i osuszone pomidory kroimy na pól i kładziemy na rozgrzanym ruszcie – grillujemy z dwóch stron aż nabierze ładniej barwy. Ugrillowane pomidory posypujemy odrobiną oregano, solą i pieprzem. Zamarynowaną polędwiczkę grillujemy po około 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Polędwiczkę zdejmujemy z ruszty i odkładamy na 5 minut aby odpoczęła. Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Zarumienioną bagietkę smarujemy czosnkowym masłem. Polędwiczkę kroimy w plastry, serwujemy z grillowanymi pomidorami i grzankami czosnkowymi.