Sposób przygotowania:
Grillowana polędwiczka z pomidorami i grzankami
Przygotowujemy marynatę- papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, łączymy z pokrojoną marynowaną cytryną , poszarpanymi listkami szałwii i oliwą. Umytą i osuszoną polędwiczkę wkładamy do marynaty, dokładnie ją marynatą pokrywamy i odstawiamy na minimum 40 minut do zamarynowania. Masło czosnkowe – masło ucieramy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i odstawiamy. Umyte i osuszone pomidory kroimy na pól i kładziemy na rozgrzanym ruszcie – grillujemy z dwóch stron aż nabierze ładniej barwy. Ugrillowane pomidory posypujemy odrobiną oregano, solą i pieprzem. Zamarynowaną polędwiczkę grillujemy po około 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Polędwiczkę zdejmujemy z ruszty i odkładamy na 5 minut aby odpoczęła. Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy po 2 minuty z każdej strony. Zarumienioną bagietkę smarujemy czosnkowym masłem. Polędwiczkę kroimy w plastry, serwujemy z grillowanymi pomidorami i grzankami czosnkowymi.
smokii