SUPERPRZEPIS

Grillowana pierś kaczki z chutney pomar.

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Grillowana pierś kaczki z chutney pomar. Więcej zdjęć (5)

Grillowana pierś kaczki z podana z pomarańczowym chutney-em i kopytkami.

Składniki:

Grillowana pierś kaczki z chutney pomar.

 

  • piersi z kaczki 55 dag
  • sól do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • pieprz cytrynowy do 2 szczypty
  • Chutney:
  • pomarańcze 4
  • sos sojowy 3 łyżki
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • skórka z pomarańczy 2 łyżki
  • papryczka chili suszona ½
  • sok pomarańczowy 60 ml

Sposób przygotowania:

Grillowana pierś kaczki z chutney pomar.
Z całej kaczki wycinamy piersi. Pozbywamy się polędwiczek i innych niedoskonałości. Skórkę nacinamy na krzyż. Od strony skórki posypujemy tylko solą. Od strony mięsa solą, papryką ostrą mieloną oraz pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy piersi kaczki skórą do dołu i smażymy po 9 minut z każdej strony. Gdy kaczka się smaży zabieramy się za sos.



Z pomarańczy wybieramy sam miąższ. Przekładamy do rondelka. Wlewamy sok pomarańczowy. Dodajemy również ocet balsamiczny i sos sojowy. Podgrzewamy kilkanaście minut, aż miąższ częściowo się rozpadnie. Dodajemy skórkę z pomarańczy. A po chwili również dosypujemy suszoną papryczkę chili. Podgrzewamy jeszcze około 15 minut i gotowe. Odstawiamy do ostygnięcia. Schładzamy. Wracamy do piersi kaczki. Z racji tego, że piersi były dość spore i nie miały być różowe z patelni prosto przekładam je do nagrzanego piekarnika. Podpiekałem jest około 10 minut w temperaturze 160°C. Skórka powinna się nam w tym czasie ładnie zarumienić. Piersi podałem z kopytkami i zimnym, pomarańczowym chutney-em. Smacznego.
Grillowana pierś kaczki z chutney pomar.
Z całej kaczki wykarajm piersi i ususam z nich wszelkie niedoskonałości
Grillowana pierś kaczki z chutney pomar.
NA stronie od skórki kroję w kratkę i przyprawiam
Grillowana pierś kaczki z chutney pomar.
Smażę na patelni grillowej i dopiekam w piekarniku
Grillowana pierś kaczki z chutney pomar.
Chutney robię wg opisu w przepisie i schładzam w lodówce