Sposób przygotowania:
Grillowane awokado z pomidorową salsą
1. Pomidory naciąć na krzyż, przelać wrzątkiem, a potem umieścić w zimnej wodzie i zdjąć skórkę. Miąższ pokroić w kosteczkę, a następnie wymieszać z posiekaną bazylią. Salsę pomidorową doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić by smaki się przegryzły. 2. W tym czasie przygotować awokado: awokado umyć, osuszyć, przeciąć na pół, przekręcić i wyjąć pestkę. Każdą połówkę posmarować sokiem z cytryny w miejscu przecięcia (by nie ściemniała), a następnie cienką warstwą oleju. 3. Przygotowane awokado kłaść na dobrze rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) przecięciem do dołu. Grillować ok. 5-7 minut, od czasu do czasu sprawdzając, czy awokado już się zgrillowało (awokado nie lubi zbyt wysokich temperatur i długiej obróbki termicznej!). 4. Awokado ułożyć na talerzach, w miejscu po pestce nakładać pomidorową salsę, całość skropić olejem z pestek dyni (lub innym smakowym). Udekorować bazylią.