Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Grillowane banany z karmelem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne grillowane banany z karmelem przełamane limonkową nutą

Grillowane banany z karmelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane banany z karmelem

 

Sposób przygotowania:

Grillowane banany z karmelem
Limonkę parzymy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem, skórkę ścieramy na drobnych oczkach. Wyciskamy sok. Na patelnię wsypujemy 4 łyżki cukru, wlewamy 2 łyżki soku z limonki. Ciągle mieszając gotujemy kilka minut- do czasu aż powstanie nam złocisty karmel. Wylewamy go na papier do gotowania i pieczenia, odstawiamy na 4-5 minut, aż zastygnie. Przy pomocy wałka do ciasta rozkruszamy karmel i posypujemy nim banany przekrojone wzdłuż na pół. Banany posypujemy także odrobiną prażonego sezamu. Pieczemy na rozgrzanym grillu do czasu aż karmel się nam rozpuści. W tym czasie ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Pod koniec ubijania wlewamy powoli 3 łyżki soku z limonki. Upieczone banany posypujemy startą skórką limonki. Podajemy z bitą śmietaną.
Grillowane banany z karmelem
Na patelnię wsypujemy 4 łyżki cukru, wlewamy 2 łyżki soku z limonki.
Grillowane banany z karmelem
Ciągle mieszając gotujemy kilka minut- do czasu aż powstanie nam złocisty karmel. Wylewamy go na papier do gotowania i pieczenia, odstawiamy na 4-5 minut, aż zastygnie.
Grillowane banany z karmelem
Przy pomocy wałka do ciasta rozkruszamy karmel i posypujemy nim banany przekrojone wzdłuż na pół. Banany posypujemy także odrobiną prażonego sezamu.
Grillowane banany z karmelem
Brudne naczynia myjemy płynem do mycia naczyń Fairy.

Tagi:

grill