Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Grillowane brzoskwinie z miodem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Grillowane owoce to nie tylko sposób na lekki deser czy przekąskę, ale również doskonały dodatek do mięs. Jeśli chcemy je podać w ich towarzystwie wystarczy mocniej doprawić.

Grillowane brzoskwinie z miodem i żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowane brzoskwinie z miodem i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Grillowane brzoskwinie z miodem i żurawiną
Brzoskwinie dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Żurawinę przepłukujemy ciepłą wodą i zostawiamy w niej na 5 min aby lekko zmiękła. Owoce przecinamy nożem na pół aby wyjąć pestkę a miejsce po niej można było napełnić nadzieniem. Do każdego takiego dołeczka, w zależności od jego wielkości nakładamy żurawiny a na nią odrobinę miodu. Całość posypujemy szczyptą soli i czerwonego pieprzu. Układamy na grillu i opiekamy. Jeśli owoce są jeszcze dość twarde, polecam najpierw je podpiec od wewnętrznej strony, następnie obrócić i dopiero napełnić nadzieniem i doprawić.
Grillowane brzoskwinie z miodem i żurawiną
Czyste brzoskwinie przekrawamy na pół i układamy dołkami do góry.
Grillowane brzoskwinie z miodem i żurawiną
Każdy z owoców napełniamy żurawiną i miodem.
Grillowane brzoskwinie z miodem i żurawiną
Owoc jest wtedy doby jak w środku jest soczysty i lśniący a skórka swobodnie daje się zdjąć.