marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Grillowane kolby kukurydzy z miodem na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sezon grillowy trwa nadal,a pomysły na potrawy są niewyczerpalne, a zwłaszcza na marynatę do mięs lub niektórych warzyw jak kukurydza.

Grillowane kolby kukurydzy z miodem na ostro

Składniki:

Grillowane kolby kukurydzy z miodem na ostro

 

  • 6 świeżych kolb kukurydzy,
  • słoiczek miodu,
  • 6 łyżek oliwy vineagrete,
  • sproszkowana papryczka chilli,
  • po szczypcie różnych ziół suszonych,np.tymianek,szałwia,oregano,
  • sól,
  • tacki aluminiowe na grilla.

Sposób przygotowania:

Grillowane kolby kukurydzy z miodem na ostro
Kolby kukurydzy oczyścić z liści i opłukać w bieżącej wodzie. Strzepnąć z nich wodę i osuszyć i natrzeć lekko, solą. Międzyczasie sporządzić marynatę słodko-pikantną z miodu, oliwy, ziół suszonych i sproszkowanej chilli. Obtoczyć w niej kolby kukurydzy i ułożyć na tackach aluminiowych obok siebie po trzy sztuki na każdej tacce. Grilla rozpalić na pół godziny przed pieczeniem.Ustawić tacki na ruszcie i grillować przez 15-20 min. Później zdjąć tacki, kukurydzę przełożyć szczypcami na talerze i spożywać z mięskiem z grilla np. pałkami z kurczaka.