panna Malwinna

panna Malwinna

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Idealne sałatki do mięs z grilla

Sałatka z grillowanej kukurydzy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to pikantna i pobudzająca zmysły sałatka.

Sałatka z grillowanej kukurydzy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z grillowanej kukurydzy

 

  • 300g piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 kolba kukurydzy
  • łyżka masła
  • łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • pół szklanki ugotowanej czarnej fasoli (lub z puszki)
  • 1 czerwona papryka
  • dressing limonkowy:
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z grillowanej kukurydzy
Mięso nacieramy solą i pieprzem, przyprawiamy słodką papryką, suszonym oregano i 1/4 łyżeczki chili. Kukurydzę gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu przez około 20 minut. Masło mieszamy z natką i pozostałym chili, smarujemy nim kukurydzę. Mięso i kukurydzę układamy na grillu, w trakcie grillowania przewracamy na drugą stronę. Z ugrillowanej kukurydzy zdejmujemy ziarna. Ugrillowane mięso kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i ziarna kukurydzy. Przygotowujemy dressing dokładnie łącząc oliwę, sok z limonki, oregano i czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak powstałym dressingiem zalewamy sałatkę i podajemy.
Sałatka z grillowanej kukurydzy
Etap 1