darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Grillowane piersi z kurczaka po tajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szaszłyczki z kurczaka marynowane w jogurcie z tajskimi przyprawami - a'la sataye przyrządzane na grillu

Grillowane piersi z kurczaka po tajsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane piersi z kurczaka po tajsku

 

  • Pół piersi z kurczaka
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 limonka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego galangalu (można zastąpić imbirem)
  • 2 łyżeczki zmielonej trawy cytrynowej
  • 2 szczypty suszonej i posiekanej papryczki chilli

 

Sposób przygotowania:

Grillowane piersi z kurczaka po tajsku
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w cienkie, długie paski. Do miski przełożyć jogurt, dodać sok z limonki, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przełożyć mięso do marynaty i odstawić na parę godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie. Nabijać paski kurczaka na patyczki jak wstążkę i układać na grillu. Podawać z ostrymi sosami.
Grillowane piersi z kurczaka po tajsku
Etap 1 piersi pokroić w cienkie i długie paski
Grillowane piersi z kurczaka po tajsku
Etap 2 do jogurtu wsypać przyprawy, dodać sok z limonki
Grillowane piersi z kurczaka po tajsku
Etap 3 mięso marynować przez kilka godzin
Grillowane piersi z kurczaka po tajsku
Etap 4 nabijać na namoczone patyczki jak wstążkę