Sposób przygotowania:
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego
W pierwszej kolejności przygotowujemy pulpeciki. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i bułkę tartą - w takiej ilości, aby dało się ulepić kotleciki. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy krótko na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Kotleciki nie muszą się dokładnie upiec-chodzi o to, by z zewnątrz się podsmażyły, aby dało się je później nadziać na patyczki od szaszłyków. Kroimy warzywa -paprykę w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w grube plastry. Pieczarki obieramy,nie musimy ich kroić - super wyglądają w szaszłykach w całości. Nadziewamy warzywa i mięsne kulki na patyczki do szaszłyków. Posypujemy je dowolnymi przyprawami. Wrzucamy szaszłyki na grilla. Jeśli lubicie warzywa lekko surowawe, twardawe - pieczcie szaszłyki bezpośrednio na ruszcie. Jeśli wolicie raczejmięciutkie, bardziej "ugotowane" - zawińcie każdy z szaszłyków w kawałek folii aluminiowej i tak je pieczcie.
olmanka
przejs
A dziękuję :)
Tak, w większości sklepów te patyczki są chyba, nawet w Biedronce w sezonie bywają (ale jeszcze chyba nie ma :) )
A kosztują , hmm koło 3 zł ...może 2,50
jaNina