SUPERPRZEPIS

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

  • 3
  • przejs
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego Więcej zdjęć (3)

Kolorowe szaszłyki z dużą ilością warzyw i pulpecikami z mięsa mielonego.

Składniki:

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego

 

  • 500 g mięsa mielonego - drobiowego lub wieprzowego
  • kilka łyżek bułki tartej
  • jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek - wg Waszych upodobań
  • tłuszcz do smażenia
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 1-2 małe cukinie
  • spora cebula
  • kilkanaście niedużych pieczarek

Sposób przygotowania:

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego
W pierwszej kolejności przygotowujemy pulpeciki. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i bułkę tartą - w takiej ilości, aby dało się ulepić kotleciki. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy krótko na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Kotleciki nie muszą się dokładnie upiec-chodzi o to, by z zewnątrz się podsmażyły, aby dało się je później nadziać na patyczki od szaszłyków. Kroimy warzywa -paprykę w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w grube plastry. Pieczarki obieramy,nie musimy ich kroić - super wyglądają w szaszłykach w całości. Nadziewamy warzywa i mięsne kulki na patyczki do szaszłyków. Posypujemy je dowolnymi przyprawami. Wrzucamy szaszłyki na grilla. Jeśli lubicie warzywa lekko surowawe, twardawe - pieczcie szaszłyki bezpośrednio na ruszcie. Jeśli wolicie raczejmięciutkie, bardziej "ugotowane" - zawińcie każdy z szaszłyków w kawałek folii aluminiowej i tak je pieczcie.
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego
Przygotowanie jest dziecinnie proste - co widać na zdjęciu :)
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego
Mój domowy fan kotletów mielonych był takimi szaszłykami zachwycony :)