Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Grillowany ananas w słodkim stylu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

słodki deser z grilla - pyszny!

Grillowany ananas w słodkim stylu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany ananas w słodkim stylu

 

  • 1 ananas
  • 1 garstka poziomek
  • 2 garstki płatków migdałowych
  • 0,5 tabliczki czekolady
  • mięta

Sposób przygotowania:

Grillowany ananas w słodkim stylu
Na suchej patelni podsmażamy płatki migdałowe tak aby lekko się zrumieniły. Czekoladę ścieramy na tarce, tak aby powstały ładne wiórki. Poziomki mogą być ogrodowe, ale takie leśne, które ja użyłam nadają lepszy aromat. Ananasa kroimy w 2cm plastry, następnie z każdego kawałka wycinamy wnętrze oraz obcinamy skórkę. Ananasa grillujemy ok 3-4 minuty z każdej strony, na mocnym żarze. Ciepłego ananasa przekładamy na talerze, posypujemy wiórkami czekoladowymi, płatkami migdału oraz dekorujemy listkami świeżej mięty i słodkimi poziomkami. Deser jemy zaraz po przygotowaniu.



Grillowanego ananasa robiłam po raz pierwszy, mnie oraz wszystkich gości urzekł swym niepowtarzalnym smakiem! Ananasa grillowałam krótko, na ostrym żarze, tak aby się zrumienił, ale nie wysechł i wszystkie soki zachował w środku. Ananas z wierzchu jest lekko chrupiący, a wewnątrz jest pełno słodkiego, ciepłego soku. Czekolada rozpływa się pod wpływem ciepła i tworzy niepowtarzalny duet ze słodkim ananasem:)
Grillowany ananas w słodkim stylu
zrumienione płatki migdału są chrupkie i mają lepszy smak
Grillowany ananas w słodkim stylu
ananas powinien być dobrze dojrzały i soczysty
Grillowany ananas w słodkim stylu
ananasa delikatnie rumienimy na grillu .
Grillowany ananas w słodkim stylu
a po wszystkim naczynia myjemy płynem Fairy i wszystko czyste :)

Tagi:

czekolada