marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Grillowany camembert w panierce z paluszków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Panierowany ser z grilla może być różnego rodzaju,nawet biały lub oscypek.Najlepiej jak w panierce znajdzie się prażona cebulka+coś kruchego,np.paluszki,chipsy.

Grillowany camembert w panierce z paluszków

Składniki:

Grillowany camembert w panierce z paluszków

 

  • 4 opakowania serków camembert naturalny lub z pieprzem,
  • 1 jajko,
  • paczka paluszków solonych lub z sezamem,
  • 35 g.cebulki prażonej,
  • tacki aluminiowe na grilla,
  • węgiel drzewny na rozpałkę.

Sposób przygotowania:

Grillowany camembert w panierce z paluszków
Camemberty rozpakować i obtoczyć w rozbełtanym jaju.Paluszki pokruszyć w miseczce i ostatecznie zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków lub w moździeżu. Cebulkę można po obraniu, opłukaniu i siekaniu uprażyć wg. przepisu lub kupnej (wolę taką) oraz w miazdze z paluszków. Grill rozpalić pół godziny wcześniej za pomocą węgla drzewnego, chyba że ma się elektryczny grill lub też funkcję grill w piekarniku. Ułożyć opanierowane serki na tackach aluminiowych, a te na ruszcie. Grillować przez góra 15-20 min. Przełożyć szczypcami serki na talerze z sałatą zieloną i podawać jako zakąskę.