BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Grillowany karczek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam smakowity karczek z grilla. Karczek rozpływa się w ustach, jest miękki, kruchy po prosu pyszny.

Grillowany karczek

Składniki:

Grillowany karczek

 

  • Karczek około 1,5 kg,

 

  • Marynata :
  • oliwa 4 łyżki
  • musztarda ostra 2 -3 łyżki,
  • sos sojowy 2 łyżki,
  • ketchup 2 łyżki,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 szt,
  • chili 1 płaska łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Grillowany karczek
Karczek pokroić w plastry umyć, osuszyć , lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.

Składniki na marynatę dobrze wymieszać.

Plastry karczku natrzeć marynatą z wszystkich stron.

Następnie pookładać w misce, nakryć ścierką i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Wyjąc zamarynowane mięso, ułożyć na grillu i grillować z obu stron.

Grillować do miekkości mięsa.

Karczek podawać z grillowanymi ziemniaczkami, sałatką lub surówką albo po prostu z pieczywem.