Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Grillowany karczek z cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczyste i bardzo aromatyczne grillowane steki z karkówki wieprzowej w słodko-kwaśnej marynacie. Prawdziwa gratka dla mięsożerców.

Grillowany karczek z cebulką

Składniki:

Grillowany karczek z cebulką

 

  • 4 plastry karkówki wieprzowej bez kości

Marynata:

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 7 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Grillowany karczek z cebulką
1. Składniki marynaty (prócz cebuli) dokładnie ze sobą wymieszać. Karczek delikatnie rozbić. Każdy plaster dokładnie natrzeć marynatą.

2. Wrzucić pokrojoną w grube pióra cebulę, wymieszać tak, aby każdy plaster był pokryty cebulą. Odłożyć do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na noc.

3. Karczek (razem z marynującą się cebulką) grillować po 4 minuty z każdej strony w grillu elektrycznym, po 7 minut na przykrytej patelni grillowej lub po ok 8-9 minut na grillu tradycyjnym.

Smacznego!