Sposób przygotowania:
Risotto z warzywami i mięsem mielonym
1. Przygotowanie warzyw
Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki lub grubą kostkę, bakłażana kroimy w słupki, cukinię w plastry, a następnie plastry w ćwiartki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy.
2. Smażenie warzyw i mięsa
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy krótko, uważając, aby czosnek nie zbrązowiał. Wrzucamy bakłażana, posypujemy go odrobiną cukru brązowego i smażymy. Następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy je odrobiną soli i pieprzu, dodajemy sos sojowy. Wrzucamy mięso, smażymy. Doprawiamy ostrą papryką mieloną. Smażymy, aż z dania odparuje woda. Próbujemy danie, ewentualnie dodajemy soli i pieprzu.
3. Dodanie ryżu i bulionu
Na patelnię z warzywami i mięsem wrzucamy ryż, chwilę podsmażamy razem. Porcjami dodajemy bulion - czekamy, aż jedna porcja się wchłonie, po czym dodajemy kolejną. Po 15 minutach, gdy ryż będzie miękki, danie będzie gotowe. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy.
Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki lub grubą kostkę, bakłażana kroimy w słupki, cukinię w plastry, a następnie plastry w ćwiartki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy.
2. Smażenie warzyw i mięsa
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy krótko, uważając, aby czosnek nie zbrązowiał. Wrzucamy bakłażana, posypujemy go odrobiną cukru brązowego i smażymy. Następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy je odrobiną soli i pieprzu, dodajemy sos sojowy. Wrzucamy mięso, smażymy. Doprawiamy ostrą papryką mieloną. Smażymy, aż z dania odparuje woda. Próbujemy danie, ewentualnie dodajemy soli i pieprzu.
3. Dodanie ryżu i bulionu
Na patelnię z warzywami i mięsem wrzucamy ryż, chwilę podsmażamy razem. Porcjami dodajemy bulion - czekamy, aż jedna porcja się wchłonie, po czym dodajemy kolejną. Po 15 minutach, gdy ryż będzie miękki, danie będzie gotowe. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy.