Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1028]

Risotto z warzywami i mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dania jednogarnkowe to świetny pomysł dla zapracowanych osób: pozwalają oszczędzić czas i na gotowaniu, i na zmywaniu naczyń :) Na szybki i smaczny obiad polecam risotto z warzywami i mięsem mielonym.

Risotto z warzywami i mięsem mielonym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto z warzywami i mięsem mielonym

 

Sposób przygotowania:

Risotto z warzywami i mięsem mielonym
1. Przygotowanie warzyw

Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki lub grubą kostkę, bakłażana kroimy w słupki, cukinię w plastry, a następnie plastry w ćwiartki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy.

2. Smażenie warzyw i mięsa

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy krótko, uważając, aby czosnek nie zbrązowiał. Wrzucamy bakłażana, posypujemy go odrobiną cukru brązowego i smażymy. Następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy je odrobiną soli i pieprzu, dodajemy sos sojowy. Wrzucamy mięso, smażymy. Doprawiamy ostrą papryką mieloną. Smażymy, aż z dania odparuje woda. Próbujemy danie, ewentualnie dodajemy soli i pieprzu. 

3. Dodanie ryżu i bulionu

Na patelnię z warzywami i mięsem wrzucamy ryż, chwilę podsmażamy razem. Porcjami dodajemy bulion - czekamy, aż jedna porcja się wchłonie, po czym dodajemy kolejną. Po 15 minutach, gdy ryż będzie miękki, danie będzie gotowe. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy.
Risotto z warzywami i mięsem mielonym
Do potrawy wykorzystałam dużo warzyw: bakłażany, cukinię, paprykę, a także cebulę i czosnek
Risotto z warzywami i mięsem mielonym
Do potrawy wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej

Tagi:

risotto danie