Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Grillowany pstrąg

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Każdy ma swój patent i jakąś fanaberię na rybę z grilla. U mnie pstrąg ma być bez głowy i z małą ilością dodatków.

Grillowany pstrąg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany pstrąg

 

  • 4 obrane i wypatroszone pstrągi
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki ostu balsamicznego
  • 2 łyżki soli
  • łyżka oleju
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 0,4 łyżeczki soli
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Grillowany pstrąg
Czyste ryby zalewamy wodą tak aby było ze 3 cm więcej niż jest ryb. Dodajemy sok z całej cytryny oraz skórkę, którą drobno kroimy. Dodajemy także sól i ocet balsamiczny. W takiej widzie trzymamy ryby około 2 godzin, pamiętając aby czasem zamieszać. Wyciągamy z wody aby ociekły, każdą można dodatkowo osuszyć ręcznikiem. Tniemy pasy folii aby były większe z 10 cm od ryby. Układamy rybę skrapiamy odrobiną oleju, oprószamy solą i pieprzem, a w środek wkładamy po 3 plastry cytryny. Wierzch posypujemy odrobiną startej skórki z cytryny. Zawijamy i układamy na gorącym grillu. Po około 15 min za pomocą wykałaczki robimy od spodu 2 - 3 dziurki, aby nadmiar wody miał ujście. Po kolejnych 10 minutach można podawać.
Grillowany pstrąg
Moczenie ryb w wodzie z dodatkami jest koniecznością.
Grillowany pstrąg
Po około dwóch godzinach wyjmujemy ryby z wody.
Grillowany pstrąg
Cytryna, sól, czarny pieprz i odrobina oleju.
Grillowany pstrąg
Doprawione ryby pakujemy tak aby powstała sakiewka, to nam ułatwi ich przenoszenie.

Tagi:

pstrąg