Sposób przygotowania:
Grillowany pstrąg 3
Cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem i ścieramy skórkę (bez albedo) na tarce o drobnych oczkach. Pstrągi dokładnie czyścimy, delikatnie usuwamy oczy (Jeśli nie przeszkadza Wam patrzące na Was jedzenie, możecie je zostawić :D Ja zdecydowanie wolę, aby pstrąg na talerzu nie miał oczu :)) Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.Obsypujemy z obu stron odrobiną soli i pieprzu. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka każdej ryby wkładamy gałązkę natki pietruszki.
Zawijamy folię i odstawiamy na około 30-60 minut.W tym czasie siekamy drobno pozostałą natkę pietruszki (bez łodyżek).Dodajemy ją do miękkiego masła wraz ze skórką z cytryny i 2-3 łyżkami soku. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki, aby masło nieco stwardniało.Pstrągi pieczemy z obu stron na rozgrzanym grillu około 12-15 minut.Na gorące pstrągi układamy cienkie plasterki masła.Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zawijamy folię i odstawiamy na około 30-60 minut.W tym czasie siekamy drobno pozostałą natkę pietruszki (bez łodyżek).Dodajemy ją do miękkiego masła wraz ze skórką z cytryny i 2-3 łyżkami soku. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki, aby masło nieco stwardniało.Pstrągi pieczemy z obu stron na rozgrzanym grillu około 12-15 minut.Na gorące pstrągi układamy cienkie plasterki masła.Podajemy z ulubionymi dodatkami.