Sposób przygotowania:
Grillowany pstrąg z warzywami
Pstrągom odcinamy głowy (można je zostawić, ale ja nie lubię, gdy jedzenie na mnie patrzy w trakcie konsumpcji :-P), dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko solimy, skrapiamy w środku i na zewnątrz sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy pokrojoną w półtalarki białą część pora. Zalewamy wrzącą wodą. Po minucie warzywa odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Dodajemy mniej więcej 2 łyżki drobno posiekanego koperku, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Do środka pstrągów wkładamy po dwa cienkie plasterki masła oraz dużą porcję warzyw. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na mocno rozpalonym grillu przez 10 minut. Po tym czasie rozchylamy nieco folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut.