PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Grissini z prosciutto i sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tydzień włoski w jednej z sieciówek zainspirował mnie do spróbowania tej włoskiej przekąski, ale postanowiłam wzbogacić ją w sosik do maczania i to się sprawdziło!

Grissini z prosciutto i sosem pomidorowym

Składniki:

Grissini z prosciutto i sosem pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Grissini z prosciutto i sosem pomidorowym
Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażamy na oleju rzepakowym. Doprawiamy do smaku solą. Do gotowych warzyw wlewamy pomidory z puszki, przyprawiamy ziołami i cukrem. Dusimy razem do czasu, aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Paluszki grissini zawijamy do połowy w szynkę prosciutto i zawiązujemy szczypiorkiem. Do gotowych paluszków podajemy ciepły sos pomidorowy do maczania.