margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Grochówka z kiełbaską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gęsta sycąca zupa grochowa , dobrze doprawiona staje się też zupą rozgrzewającą.

Grochówka z kiełbaską Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grochówka z kiełbaską

 

  • 600 ml wywaru
  • 2 kiełbaski(śląska,zwyczajna)
  • 1 szklanka grochu
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • 2 ziemniaki
  • sól pieprz

 

Sposób przygotowania:

Grochówka z kiełbaską
Groch wrzucić do wywaru i gotować 30minut. Warzywa umyć obrać pokroić w małą kostkę i dodać do grochu dalej gotować.Kiełbaski pokroić w średnią kostkę i zrumienić na patelni(garneczku)bez dodatku tłuszczu,dość często mieszając aby się nie przypaliła.Odłożyć troszkę kiełbaski(po łyżeczce na każdy talerz).Resztę dodać do zupy w momencie kiedy groch i warzywa są miękkie.Doprawić do smaku i podawać posypując pozostawioną kiełbaską.
Grochówka z kiełbaską
szklanka grochu żółtego łuskanego,połówki
Grochówka z kiełbaską
warzywa kroimy w małą kostkę
Grochówka z kiełbaską
kiełbaskę kroimy w średnią kostke i rumienimy bez dodatku tłuszczu

Tagi:

groch