Sposób przygotowania:
Grochówka Generała
Groch łuskany płuczemy i moczymy w ok. 3 l. wody z dodatkiem pokruszonych grzybów przez 1 godz. W tym czasie: cebulę, ziemniaki i pomidory kroimy w kostkę. Marchewki i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach,kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w paseczki.Cebulę podsmażamy na połowie masła w woku lub na dużej patelni o grubym dnie.Dodajemy jarzyny i lekko podsmażamy. Dodajemy ziemniaki i dusimy do miękkości.Wszystkie składniki z patelni wrzucamy do ugotowanego grochu dodając posiekany lubczyk, pieprz, sól do smaku i rozmąconą w szklance wody zupę z torebki.Mieszamy i zagotowujemy.Na patelnię pozostałą ze smażenia jarzyn dodajemy pozostałe masło i na nim podsmażamy kiełbaskę i boczek oraz pomidory z koncentratem i ziołami suszonymi,aby wydobyć smak i aromat ziół. Do zupy dodajemy składniki z patelni i przykrywamy pokrywką na ok.30 min. do połączenia się smaków. Zupę podajemy posypaną natką z pietruszki i pokrojonym w kosteczkę serem żółtym.