Sposób przygotowania:
Grochówka na wędzonce
Gotujemy wywar z żeberek z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych oraz soli przez około 20 minut.
Groch dokładnie płuczemy i dodajemy do wywaru razem z obraną cebulą. Gotujemy 60 minut, a następnie wyjmujemy żeberka z cebulą z wywaru, a wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Gotujemy przez około 20 minut.
Drugą cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy, aż się zeszkli. Kiełbasę kroimy w ćwierćplasterki, dodajemy do cebuli i podsmażamy kilka minut.
Dodajemy kiełbasę z cebulą do zupy. Wrzucamy również przyprawy i gotujemy 10 minut.
Podajemy zupę z żeberkami pokrojonymi na kawałki.
Groch dokładnie płuczemy i dodajemy do wywaru razem z obraną cebulą. Gotujemy 60 minut, a następnie wyjmujemy żeberka z cebulą z wywaru, a wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Gotujemy przez około 20 minut.
Drugą cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy, aż się zeszkli. Kiełbasę kroimy w ćwierćplasterki, dodajemy do cebuli i podsmażamy kilka minut.
Dodajemy kiełbasę z cebulą do zupy. Wrzucamy również przyprawy i gotujemy 10 minut.
Podajemy zupę z żeberkami pokrojonymi na kawałki.