lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Groszek ptysiowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Domowy przepis na groszek ptysiowy do zup

Groszek ptysiowy.

Składniki:

Groszek ptysiowy.

 

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka roztopionego masła
  • 6 jaj
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Groszek ptysiowy.
W dużym rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę przesiej i wysypuj powoli na gotującą się wodę z masłem.pamiętaj aby garnek był na bardzo małym ogniu. Ubijaj cały czas ciasto łyżką.Gdy ciasto odstanie od rondla zdejmij z ognia i dalej ubijaj dodając po jednym jajku.Blachę wyłóż pergaminem, nabieraj ciasto małą łyżeczką i rób keksy z ciasta wielkości groszka. Piecz na złoty kolor przez około 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku.Groszek ptysiowy to znakomity dodatek do zup-kremów.

Tagi:

mak groszek